Lezing over botters op de Museumwerf

Op zondag 11 maart aanstaande zal scheepsrestaurator Wim Mendelts een lezing geven op de Museumwerf in Vreeswijk. De lezing zal gaan over botters en heeft als titel: ‘Geschiedenis, gebruik en behoud van houten botters.’ Talrijk waren de botters, de visserschepen waarmee vroeger op zowel de Noord- als de Zuiderzee werd gevist. De aanleg van de afsluitdijk, begin jaren dertig, luidde het einde in van de botter. Bij Museumwerf Vreeswijk ligt de oudste houten Noordzeebotter van Nederland, de HD7 / Anton Frans uit 1878! Het schip wordt momenteel gerestaureerd. Voor de Museumwerf vormt de aanwezigheid van dit bijzondere schip, een goede reden om eens in de boeiende wereld van de botters te duiken.

Op zondag 11 maart zal scheepsrestaurator Wim Mendelts daarom bij de werf een lezing geven waar de Noordzeebotter HD7 / Anton Frans en de Zuiderzeebotter BU 130 / Trui uit 1875 centraal zullen staan. Na de lezing volgt een rondleiding door de oude Noordzeebotter o.l.v. Mendelts.

Het programma (wijzigingen voorbehouden) begint om 13.00 uur in het Theehuys op de Museumwerf en duurt tot ongeveer 17.00 uur. Museumwerf Vreeswijk vindt u aan de Wierselaan 113 in Nieuwegein. Reserveren gewenst.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk